Składniki: 250 g biszkopcików 4 łyżki stopionego masła 2 łyżeczki cukru waniliowego masło 100 g orzechów laskowych ½ szkl. cukru 4 białka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 400 g agrestu 4 łyżki cukru 1 szkl. mleka 4 żółtka Sposób wykonania: Biszkopciki rozgnieść po czym dodać cukier waniliowy oraz roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać i ugnieść na…
Kategoria: Biszkopty
Biszkopty
Torcik biszkoptowy bakaliowy
by Beata Suliga • • 0 Comments
Składniki; 2 gotowe blaty biszkoptowe Krem: 2 szkl. mleka 3 płaskie łyżki maki 200 g masła 4 żółtka ¼ szkl. cukru 1/3 szkl. cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 200 g bakalii Sposób wykonania: Do mleka wsypać mąkę i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie żółtka razem z cukrem roztrzepać i dodać do…
Biszkopty
Biszkopt na szybko z konfiturami
by Rafał Kempa • • 0 Comments
Składniki: 5 jajek 200 g cukru pudru 1 szkl. mąki tortowej cukier waniliowy masło 5 łyżek konfitur domowych cukier puder ½ łyżeczki skórki startej Sposób wykonania: Jajka oraz cukier zmiksować po czym ubijać masę nad parą, gdy zgęstnieje zdjąć znad pary. Następnie dodać mąkę oraz cukier waniliowy, delikatnie wymieszać. Powstałe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej…
Biszkopty
Biszkopt z orzechową masą
by Weronika • • 0 Comments
Składniki: gotowy bałt biszkoptowy 1 ½ szkl. cukru ¾ szkl. mleka kieliszek rumu 250 g orzechów laskowych Sposób wykonania: Cukier roztopić w rondelku na małym ogniu. Gdy zacznie się karmelizować wlać mleko i mieszać aż karmel się rozpuści. Gdy całość zgęstnieje wlać rum i wrzucić grubo posiekane orzechy. Trzymać jeszcze 2 minuty na ogniu po…
Biszkopty
Baba biszkoptowa
by Celina Więckowska • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. cukru skórka starta z ½ cytryny 8 jajek sok z ¾ cytryny 1 szkl. mąki masło cukier sól Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem oraz skórką z cytryny do białości, wówczas dodać sok z ¾ cytryny i nadal ucierać aż masa zbieleje. Następnie dodać białka ubite na sztywną pianę oraz szczyptę…