Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zupa

Krem pomidorowy Bożeny

Znakomity, aksamitny krem z pomidorów pomysłu Bożeny. Aby wykonać ten przepis oprócz pomidorów będziesz potrzebować: czosnku, cebuli, bulionu warzywnego oraz bazylii. 
 

Składniki:

  • 800 g pomidorów z puszki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki bazylii 
  • 100 g śmietany kremowi 36%
  • 3 szczypty cukru
  • sól
  • pieprz
 

Świąteczna zupa grzybowa Jadwigi

I kolejny przepis na znakomitą świąteczną zupę. Tym razem zupa grzybowa pomysłu Jadwigi. Aby ją wykonać będziesz potrzebować: grzybów, marchewki, selera i owoców jałowca. 
 

Składniki:

  • ok. 500 g świeżych grzybów  
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • mały seler 
  • 2 cebule 
  • 1,5 litra wody
  • 1 listek laurowy
  • 3 owoce jałowca
  • 100 ml śmietany 18%
  • pieprz
  • sól 

Świąteczny żurek z grzybami Agaty

Znakomite potrawy wigilijne znajdziesz tylko na pychotka.pl. Dziś przepis na świąteczny żurek z grzybami. Do jego wykonania potrzebujesz: żurku, prawdziwków, borowików i śmietany.  
 

Składniki:

  • 250 ml żurku 
  • 150 g mrożonych borowików
  • 200 g mrożonych prawdziwków
  • kilka suszonych podgrzybków
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
 

Świąteczna zupa grzybowa Barbary

Przepis na tradycyjną zupę grzybową na wigilię. Aby ją przygotować będziesz potrzebować: suszonych grzybów, marchewki, pietruszki oraz przypraw. 
 

Składniki:

  • 200 g grzybów suszonych 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ pora
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki mąki
  • ocet winny 
  • sól
  • pieprz
 

Wigilijny barszcz przepisu Oli

Jeśli wigilijna wieczerza to nie może zabraknąć na niej świątecznego barszczu. Do jego wykonania potrzebujesz: buraków, marchewki, czosnku , selera i przypraw. 
 

Składniki:

  • 4 buraki
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 suszone grzybki
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz