Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczna zupa grzybowa Jadwigi

I kolejny przepis na znakomitą świąteczną zupę. Tym razem zupa grzybowa pomysłu Jadwigi. Aby ją wykonać będziesz potrzebować: grzybów, marchewki, selera i owoców jałowca. 
 

Składniki:

  • ok. 500 g świeżych grzybów  
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • mały seler 
  • 2 cebule 
  • 1,5 litra wody
  • 1 listek laurowy
  • 3 owoce jałowca
  • 100 ml śmietany 18%
  • pieprz
  • sól 

Sposób wykonania:

  1. Obraną marchewkę, pietruszkę i seler pokroić i wrzucić do garnka.
    Dodać obraną cebule podpaloną na ogniu.
    Zalać całość  2 l wody i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
    Wówczas wywar przecedzić i dodać do niego oczyszczone i pokrojone grzyby. 
    Dodać liść laurowy oraz jałowiec  i gotować na małym ogniu do miękkości grzybów.
    Gotową zupę zaprawić śmietaną.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Udekorować natką pietruszki. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *