I kolejny przepis na znakomitą świąteczną zupę. Tym razem zupa grzybowa pomysłu Jadwigi. Aby ją wykonać będziesz potrzebować: grzybów, marchewki, selera i owoców jałowca.
Składniki:
- ok. 500 g świeżych grzybów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- mały seler
- 2 cebule
- 1,5 litra wody
- 1 listek laurowy
- 3 owoce jałowca
- 100 ml śmietany 18%
- pieprz
- sól
Sposób wykonania:
-
Obraną marchewkę, pietruszkę i seler pokroić i wrzucić do garnka.Dodać obraną cebule podpaloną na ogniu.Zalać całość 2 l wody i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.Wówczas wywar przecedzić i dodać do niego oczyszczone i pokrojone grzyby.Dodać liść laurowy oraz jałowiec i gotować na małym ogniu do miękkości grzybów.Gotową zupę zaprawić śmietaną.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Udekorować natką pietruszki.
Liczba porcji: 5