Poszukujesz sprawdzonych przepisów na potrawy wigilijne? Idealnie trafiłeś. Tym razem przepis na uszka do świątecznego barszczu. Lista zakupów: mąka, cebula, jajka i grzyby.
Składniki:
- 2 szkl mąki pszennej
- 2/3 szkl wody
- sól
- 5 dag suszonych grzybów
- 2 łyżki masła
- mała cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka tartej bułki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Na stolnicę przesiać mąkę z dodatkiem soli.Dodać letnią wodę i całość dokładnie wyrobić na gładkie, jednolite ciasto.Gotowe owinąć w folię aluminiowa i wstawić do lodówki na 30 minut.Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować.Pokroić je na paski a potem na kwadraty.Następnie wcześniej namoczone grzyby pokroić a cebule posiekać.Wrzucić razem do rondelka z rozgrzanym masłem.Razem przesmażyć po czym zdjąć z ognia.Dodać jajko i bułkę tartą.Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Farsz rozłożyć na kwadratach z ciasta.Złożyć na pół po przekątnej, a potem zlepić ze sobą rogi.Tak przygotowane uszka wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 6 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Liczba porcji: 6