Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Uszka do świątecznego barszczu Ali

Poszukujesz sprawdzonych przepisów na potrawy wigilijne? Idealnie trafiłeś. Tym razem przepis na uszka do świątecznego barszczu. Lista zakupów: mąka, cebula, jajka i grzyby. 
 

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2/3 szkl wody
  • sól
  • 5 dag suszonych grzybów 
  • 2 łyżki masła
  • mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka tartej bułki
  • sól
  • pieprz 
 

Sposób wykonania:

  1. Na stolnicę przesiać mąkę z dodatkiem soli.
    Dodać letnią wodę i całość dokładnie wyrobić na gładkie, jednolite ciasto.
    Gotowe owinąć w folię aluminiowa i wstawić do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować.
    Pokroić je na paski a potem na kwadraty.
    Następnie wcześniej namoczone grzyby pokroić a cebule posiekać.
    Wrzucić razem do rondelka z rozgrzanym masłem.
    Razem przesmażyć po czym zdjąć z ognia.
    Dodać jajko i bułkę tartą.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Farsz rozłożyć na kwadratach z ciasta.
    Złożyć na pół po przekątnej, a potem zlepić ze sobą rogi.
    Tak przygotowane uszka wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 6 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *