Jeśli wigilia to nie może zabraknąć na niej karpia. Podajemy przepis Celiny na pysznego karpia w galarecie. Przepis zawiera: filety z karpia, listki laurowe, ziele angielskie i żelatyna.
Składniki:
- 250 g fileta z karpia
- 2 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 500 ml wody
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka octu
Sposób wykonania:
-
Filety z karpia dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Następnie do garnka wlać 500 ml wody.Dodać do niej listki laurowe, ziele angielskie, sól i ziarenka pieprzu.Całość zagotować.Wówczas delikatnie dodać do niej rybę.Trzymać na małym ogniu około 10 minut pod przykryciem.Po tym czasie wyjąć delikatnie rybę do ostygnięcia.Do pozostałego wywaru dodać żelatynę rozpuszczona w odrobinie wody.Ułożyć rybę w naczyniu i zalać galaretą.Można dodać kawałki warzyw np. marchewkę czy natkę pietruszki.Odstawić do całkowitego zastygnięcia.Podawać skropione octem.
Liczba porcji: 6