Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona szynka na święta Kasi

Pieczona szynka na święta pomysłu Kasi to nasza dzisiejsza pozycja. Musisz wypróbować ten przepis. Do jego wykonania potrzebujesz: szynki, cebuli, marchewki, goździków i miodu. 
 

Składniki:

  • 2 kg szynki 
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziarenek pieprzu
  • garść goździków
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę pokroić w piórka.
    Marchewkę obrać i razem z cebulą wrzucić do garnka.
    Dodać listki laurowe i ziele angielskie.
    Następnie włożyć szynkę i zalać całość wodą.
    Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 80 minut.
    Po tym czasie szynkę odsączyć.
    Ponacinać ją i w powstałe otwory włożyć goździki.
    Nasmarować ją miodem i musztardą.
    Tak przygotowaną ułożyć na blasze do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *