Znakomity, aksamitny krem z pomidorów pomysłu Bożeny. Aby wykonać ten przepis oprócz pomidorów będziesz potrzebować: czosnku, cebuli, bulionu warzywnego oraz bazylii.
Składniki:
- 800 g pomidorów z puszki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 400 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki bazylii
- 100 g śmietany kremowi 36%
- 3 szczypty cukru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić razem do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek i lekko zeszklić.Wówczas dodać obraną marchewkę stratą na tarce oraz pomidory z puszki.Razem trzymać chwilę na ogniu po czym zalać całość bulionem.Gotować na małym ogniu około 15-20 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać.Wówczas zdjąć garnek z ognia i wlać śmietanę kremówkę.Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednoty krem.Ponownie postawić go na ogniu.Doprawić do smaku bazylią, cukrem, solą i pieprzem.
Liczba porcji: 5