A teraz przepis na pyszne, soczyste żeberka przepisu Aleksandra. Do wykonania tego przepisu oprócz żeberek potrzebujesz: cebuli, czosnku, miodu i oliwy z oliwek.
Składniki:
- ½ kg żeberek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miski przełożyć musztardę, ketchup, oliwę z oliwek oraz miód.Całość dokładnie wymieszać.Wówczas dodać obraną cebulę pokrojoną w krążki.Dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Wrzucić majeranek oraz słodką i ostrą paprykę.Dokładnie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.Odstawić je na około 3 godziny.Im dłużej będą się marynować tym lepiej.Po tym czasie żeberka delikatni obsmażyć na rozgrzanej patelni.Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego.Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.
Liczba porcji: 4