Dla miłośników owoców morza. Zbiór znakomitych przepisów. Krewetki w śmietanie Nikodema. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: krewetek, śmietany, masła i czosnku.
Składniki:
- 1/2 kg krewetek
- 4 ząbki czosnku
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- 150 szkl śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- koperek do dekoracji
Sposób wykonania:
-
Krewetki dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Skropić je sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.Następnie obrać czosnek i przecisnąć go przez praskę.Wówczas wrzucić go na patelnie z rozgrzanym masłem.Gdy lekko się zeszkli dodać krewetki.Razem przesmażyć po czym zalać całość śmietaną.Wrzucić drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.Trzymać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Udekorować gałązkami koperku.
Liczba porcji: 5