Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki w śmietanie Nikodema

Dla miłośników owoców morza. Zbiór znakomitych przepisów. Krewetki w śmietanie Nikodema. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: krewetek, śmietany, masła i czosnku. 
 

Składniki:

  • 1/2 kg krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 150 szkl śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • koperek do dekoracji 

Sposób wykonania:

  1. Krewetki dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Skropić je sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem. 
    Następnie obrać czosnek i przecisnąć go przez praskę.
    Wówczas wrzucić go na patelnie z rozgrzanym masłem.
    Gdy lekko się zeszkli dodać krewetki.
    Razem przesmażyć po czym zalać całość śmietaną.
    Wrzucić drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
    Trzymać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Udekorować gałązkami koperku. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *