Odkryj najlepszy zbiór przepisów na warzywa. Tym razem marchewka w roli głównej czyli przepis na krem z marchewki Weroniki. Lista zakupów: marchewka, mleko kokosowe, imbir i gałka muszkatołowa.
Składniki:
- ½ kg marchwi
- 250 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka masła
- 2 cm kawałek imbiru
- ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 ½ szkl wywaru z warzyw
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Marchewkę dokładnie obrać i pokroić w drobną kostkę.Wrzucić ją do rondelka z rozgrzanym masłem i przesmażyć.Wówczas oprószyć ją imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.Trzymać jeszcze chwilę na ogniu po czym zalać całość wywarem.Wymieszać i gotować na małym ogniu do miękkości marchewki.Wówczas wlać mleko kokosowe i gotować ostatnie 3-4 minuty.Po tym czasie zdjąć garnek z ognia.Dodać jeszcze sok wyciśnięty z cytryny i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4