Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z marchewki Weroniki

Odkryj najlepszy zbiór przepisów na warzywa. Tym razem marchewka w roli głównej czyli przepis na krem z marchewki Weroniki. Lista zakupów: marchewka, mleko kokosowe, imbir i gałka muszkatołowa. 
 

Składniki:

  • ½ kg marchwi
  • 250 ml mleka kokosowego 
  • 1 łyżka masła
  • 2 cm kawałek imbiru
  • ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 ½ szkl wywaru z warzyw
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Marchewkę dokładnie obrać i pokroić  w drobną kostkę.
    Wrzucić ją do rondelka z rozgrzanym masłem i przesmażyć.
    Wówczas oprószyć ją imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
    Trzymać jeszcze chwilę na ogniu po czym zalać całość wywarem.
    Wymieszać i gotować na małym ogniu do miękkości marchewki.
    Wówczas wlać mleko kokosowe i gotować ostatnie 3-4 minuty.
    Po tym czasie zdjąć garnek z ognia.
    Dodać jeszcze sok wyciśnięty z cytryny i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Gotowy doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *