Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: żółtka

Sos holenderski Eli

Składniki: • 4 żółtka • sok z 1 cytryny • 100 ml białego wina • 3-4 krople sosu Worcester • sól • pieprz • 250 ml roztopionego masła • szczypiorek Sposób wykonania: Do żółtek dodać wino, sok z cytryny, sos oraz sól i pieprz. Całość dokładnie ubijać na d gotującą się wodą. Gdy masa stanie…

Sos cytrynowy

Składniki: • 1 szkl. bulionu • starta skórka z 1 cytryny • sok z 1 cytryny • ½ szkl. gęstej kwaśnej śmietany • 2 surowe żółtka • 1 łyżeczka mąki • sól • szczypta cukru Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić bulionem, wówczas dodać sok i startą skórkę z cytryny. Cały czas…

Kruche ciasteczka

Składniki:200g mąki200 g masła100 g cukru pudru1 żółtkosól migdały, orzechy i pestki dyni do dekoracji Sposób przyrządzenia:Do mąki i cukru dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz żółtko i szczyptę soli. Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy je do lodówki na pół godziny. Ciasto wałkujemy na grubość około 1/2 cm i wycinamy foremkami ciasteczka. Smarujemy je rozmąconym…

Łatwe ciasteczka Klaudii

Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki śmietany ( ja polecam 12%- dobrze działa na figurę i … ) 2 żółtka – kostka margaryny ( ja mówię zawsze im tańsza tym lepsza i piękniejsza ) wiórki kokosowe lub inne Sposób przyrządzenia:Z podanych składników szybciutko zagniećcie ciasto. Rozwałkować na placek 0,5 cm albo 1 cm po czym…

Pawie oczka Laurelin

Składniki: 2 szklanki mąki 24 dkg masła 2 żółtka Beza: 20 dkg cukru pudru 2 białka Do przełożenia: powidła (kwaskowate, najlepiej śliwkowe, wiśniowe, mieszane) Sposób przyrządzenia: Mąkę, żółtka i masło posiekać nożem i szybko zagnieść, odłożyć do lodówki na min.20 minut. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem (najlepiej w makutrze).ciasto rozwałkować cienko, kieliszkiem od…