Składniki:
- 1 kg ryby pangi
- 1 cytryna pokrojona w ósemki
- olej
Panierka:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- sól, pieprz do smaku
Składniki: 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki suszonego korzenia arcydzięgla 2 rozgniecione ziarna kardamonu ½ rozgniecionej pestki moreli szczypta mielonego ziela angielskiego szczypta mielonego anyżu szczypta mielonej kolendry 0,5 litra spirytusu 2 szklanki wody ½ szklanka cukru Sposób przyrządzenia: Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać korzeń arcydzięgla, gotować przez 30 minut na wolnym ogniu, przecedzić, rozpuścić…
Dzięki swojemu pięknemu zapachowi i aromatowi ziarna kolendry występują w eliksirach miłosnych. Sproszkowane nasiona i młode liście używane są w kuchni orientalnej do stymulacji i poprawy trawienia. Zabawny jest fakt, że w wiktoriańskim lingua flora kolendra była symbolem "ukrytych zalet"! Istnieje, używany od tysięcy lat, napój miłosny z kolendry. Należy zemleć siedem ziaren kolendry, wymawiając…
Bardzo smaczny słodki "wermut".Im starszy tym lepszy.Znalazłam w piwnicy 10-letni.Był bardzo dobry. Składniki: 3 litry wody 1,5 kg cukru lub trochę mniej-ok 1,1 kg 1 cukier waniliowy 0,5 kg ryżu surowego 1 gałka muszkatołowa w kawałkach kilka rodzynek 1 cytryna w kawałkach 3 gożdziki 2 ziela angielskie 2 szczypty cynamonu 5 dag drożdży piekarniczych świeżych Sposób przyrządzenia: Wszystko…
Składniki: 1/2 kostki masła śmietankowego czosnek (kilka ząbków) łyżka ziół prowansalskich świeże zioła natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Masło lekko rozpuścić np. wstawić na kilka sekund do mikrofalówki( tak aby łatwo było rozmieszać składniki). Wcisnąć kilka ząbków czosnku i wymieszać. Dodac szczyptę ziół prowansalskich, odrobinę soli i pieprzu. Odstwić i czekac aż masa spowrotem…