Składniki: 1 bakłażan 1 cukinia 1 żółta papryka 1 czerwona papryka Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanego tymianku 1 łyżeczka posiekanej bazylii 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu sól pieprz Sposób wykonania: Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany …
Tag: zioła
Listy
Knedle ziołowe
by Krystian Kalinowski • • 0 Comments
Składniki: 60 dag ziemniaków 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka listków świeżego majeranku 1 łyżka posiekanego szczypiorku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w mundurkach soląc je pod koniec gotowania. Następnie je odcedzić i lekko ostudzić, wówczas obrać je ze skórki…
Listy
Sznycle z kieliszkiem porto
by Sara Włodarczyk • • 0 Comments
Składniki: 4 sznycle 1 kieliszek porto ½ szkl bulionu warzywnego 2 plasterki szynki germańskiej kilka listków szałwii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone mięso pokroić na sznycle, lekko rozbić ręką. Następnie oprószyć je solą oraz pieprzem. Na każdym plasterku mięsa ułożyć…
Listy
Eskalopki z rozmarynem
by Wanda Chmielewska • • 0 Comments
Składniki: 40 dag cielęciny zadniej 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki mąki ½ szkl białego wytrawnego wina 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz gałązki rozmarynu plasterki cytryny Sposób wykonania: Oczyszczone mięso pokroić na dość cienkie plastry, które lekko rozbić ręką po czym oprószyć je solą, pieprzem oraz mąka. Następnie smażyć…