Składniki: 70 dag rostbefu 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta cynamonu kilka ziarenek kolendry kilka goździków 2 cebule 1 łyżeczka posiekanego imbiru 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 puszka pomidorów szczypta pieprzu 1 łyżeczka soli Sposób wykonania; Mięso pokroić w kostek po czym obsmażyć go na rozgrzanym tłuszczu, wówczas mięso wyjąć a…
Tag: zioła
Listy
Łosoś z ziemniakami w ziołach
by Urszula Tomczyk • • 0 Comments
Składniki: ½ kg łososia 2 cytryny 4 listki laurowe ½ kg ziemniaków 2 marchewki ¼ kapusty włoskiej ½ łyżeczki ziół prowansalskich 5 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Obrane marchewki pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej i ocukrzonej wodzie. W miedzy czasie ziemniaki ugotować w mundurkach a kapustę sparzyć wrzątkiem i…
Listy
Zapiekanka z dorsz z ziołami
by Konrad Wolski • • 0 Comments
Składniki: 40 dag filetów dorsza ½ kostka masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cytryna 1 łyżka parmezanu sól pieprz 1 łyżka masła Sposób wykonania: Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem.…
Listy
Bakłażany w ziołowej marynacie
by Ryszard Śliwiński • • 0 Comments
Składniki: 1 kg bakłażanów 2 gałązki selera naciowego 2 łyżki posiekanej bazylii 2 łyżki posiekanego koperku kilka ząbków czosnku 1 łyżka soli 1 ½ szkl octu winnego Sposób wykonania: Bakłażany włożyć do wrzątku na 3 minuty po czym je odcedzić i przekroić na krzyż lecz nie przecinając do końca. Następnie do rondelka wlać 2 szklanki…
Listy
Wołowina w piwie z tymiankiem
by Eugeniusz Gajewski • • 0 Comments
Składniki: 800 g wołowiny bez kości 3 cebule 2 łyżki mąki 4 łyżki masła gałązka suszonego tymianku 2 liście laurowe 0,5 l ciemnego piwa 1,5 łyżki brązowego cukru 1 łyżka czerstwego octu winnego sól pieprz Sposób wykonania; Mięso pokroić w kostkę po czym oprószyć go solą, pieprzem oraz mąką i przesmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego …