Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule
- kilka ziarenek jałowca
- kilka ziarnek pieprzu
- kilka goździków
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta ostrej mielonej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- ½ szkl octu winnego
- 1/3 szkl cukru
- 1 łyżeczka soli
Składniki: 6 pomidorów ½ łyżeczki suszonego rozmarynu ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek kilka listków bazylii 1 łyżka parmezanu Sposób wykonania: Pomidory umyć po czym lekko naciąć na krzyż przy ogonku. Delikatnie rozszerzyć nacięcie, które posmarować olejem. Następnie włożyć w nie rozmaryn, bazylię, posiekany czosnek oraz posypać solą…
Składniki: kilka gałązek natki pietruszki 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Sposób wykonania: Natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą i odstawić do osuszenia. Następnie drobno ją poszatkować. Dodać do natki posiekany czosnek po czym dodać oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyparzonego słoika i szczelnie zakręcić.
Składniki: 2 pomarańcze 8 listków bazylii 4 łyżki słodkiej śmietanki Sposób wykonania: Pomarańcze sparzyć wrzątkiem po czym przekroić je na połówki. Następie delikatnie wydrążyć miąższ, który pokroić w drobna kosteczkę. Dodać do miąższu posiekaną szałwię oraz słodką śmietankę. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do pomarańczowych miseczek.