Składniki: 4 filety z pangi po 20 dkg każdy 50 dkg młodych ziemniaków 15 dkg zielonego groszku konserwowego sól, pieprz 2 łyżeczki oliwy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i koperku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać lub dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. W rondlu doprowadzić wodę do wrzenia, posolić, dodać ziemniaki, gotować aż będą miękkie, dodać…
Tag: ziemniaki
Listy
Glazurowane słodkie ziemniaki z wiórkami kokosowymi
by Ewa Stanek • • 0 Comments
Składniki: 5 słodkich ziemniaków ½ szklanki masła 1 szklanka brązowego cukru ½ szklanka wody ¼ szklanki wiórek kokosowych Sposób przyrządzenia: Dokładnie umyte ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, schłodzić, obrać, pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Na patelni rozgrzać masło, dodać cukier i wodę, podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści i zacznie rumienić.…
Listy
Słodkie ziemniaki smażone z dodatkiem boczku, cebuli i czosnku
by Ewelina Kućmierczyk • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki obranych, pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków ½ szklanki pokrojonego w kostkę boczku 1 cebula pokrojona w kostkę 1 łyżka drobno pokrojonego czosnku 2 łyżki octu winnego jabłkowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu wytopić boczek, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, smażyć…
Listy
Słodkie ziemniaki informacja
by Henryk Nowak • • 0 Comments
Słodkie ziemniaki uprawiane są w wielu krajach świata o ciepłym klimacie. Inne nazwy słodkich ziemniaków to batat, patat. Ziemniaki te można piec, gotować, robić z nich frytki, dodawać do sałatek. Słodkie ziemniaki występują w różnych odmianach kolorystycznych, od żółtego po intensywnie pomarańczowy. Najprościej je upiec. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200…