Składniki:
- ¾ szkl majonezu
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 puszki groszku
- 2 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
farsz: 600 g cielęciny bez kości 0,5 kalafiora 150g świeżych grzybów 40 g smalcu 40 g mąki 60 g masła babka: 1,3 ziemniaków 5 jajek 40 g smalcu pęczek natki pietruszki masło do formy bułka tarta Sposób wykonania: Cielęcinę wrzucić do osolonej wody i gotować. W połowie gotowania dorzucić do mięsa kalafior. W między…
Składniki: ½ kg łososia 2 cytryny 4 listki laurowe ½ kg ziemniaków 2 marchewki ¼ kapusty włoskiej ½ łyżeczki ziół prowansalskich 5 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Obrane marchewki pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej i ocukrzonej wodzie. W miedzy czasie ziemniaki ugotować w mundurkach a kapustę sparzyć wrzątkiem i…
Składniki: ½ kg filetów z dorsza 1 brokuł ½ kg ziemniaków ½ szkl mleka 1 cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka startego parmezanu sól pieprz Sposób wykonania: Ziemianki ugotować w mundurkach po czym je odcedzić, obrać i…
Składniki: 1 kg ziemniaków ½ szkl kaszy krakowskiej 2 jajka 4 łyżki masła 1 łyżka suszonego koperku 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować po czym je odcedzić i utłuc. Następnie wbić do nich żółtka i wsypać kaszę. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem…