Składniki:
- 12 kotlecików jagnięcych z kostką
- sól
Sos:
- ½ szkl oliwy
- 5 ząbków czosnku
- 5 ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 3 łyżki octu winnego
- sól
Składniki: ½ główki kapusty ½ kg ziemniaków 1 kalarepka 1 cebula 1 szkl zielonego groszku garść zielonej fasoli kawałek kalafiora 1 marchewka 10 dag masła sól Sposób wykonania: Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać ze skórki. Następnie kalarepkę pokroić w kostkę, fasolkę na ukos, ziemniaki w plasterki, marchew zetrzeć na tarce, kapustę poszatkować a cebulę…
Składniki: 4 ziemniaki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka mielonego kminku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je odcedzić, obrać i pokroić w grube plastry. Następnie do oliwy dodać zioła prowansalskie, kminek oraz gałkę muszkatołową. Powstałą oliwą posmarować plastry ziemniaków i ułożyć je…
Składniki: 1,5 kg mostka wołowego 300g marchwi 250 g pomidorów 250 g słodkiej papryki 250 g ziemniaków 4 ząbek czosnku 2 listki laurowe 5 goździków 2 szkl. białego wytrawnego wina 0,5 łyżki smalcu sól pieprz Sposób wykonania: Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, pomidory oraz marchewkę również pokroić. Następnie na spodzie…
Składniki: 5 ziemniaków 3 łyżki mąki 1 jajko 2 łyżki masła 3 łyżki powideł śliwkowych ½ szkl oliwy z oliwek sól Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je obrać i zmielić. Następnie do masy ziemniaczanej dodać mąkę, roztrzepane jajko oraz sól do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy uformować wałek, który pokroić…