Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ziemniaczana

Zapiekanka z mielonego mięsa i musztardy

Składniki: ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 2 żółtka 2 łyżki zielonych oliwek 2 łyżki  ostrej musztardy 1 średnia cebula sól, pieprz oregano  do smaku ziemniaki Sposób przyrządzenia: Mielone mięso wymieszać z żółtkiem i musztardą, dodać oliwki i posiekaną cebulę, wymieszać i przyprawić do smaku solą szczyptą  oregano i pieprzem do smaku. W natłuszczonym  naczyniu żaroodpornym…

Zapiekanka z mielonego mięsa wieprzowego

Składniki: ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 2 żółtka 2 łyżki zielonych oliwek 2 łyżki  ostrej musztardy 1 średnia cebula sól, pieprz oregano  do smaku ziemniaki Sposób przyrządzenia: Mielone mięso wymieszać z żółtkiem i musztardą, dodać oliwki i posiekaną cebulę, wymieszać i przyprawić do smaku solą szczyptą  oregano i pieprzem do smaku. W natłuszczonym  naczyniu żaroodpornym…

Rolada ziemniaczana

Składniki: 1 opakowanie wafli 2 kg ziemniaków 1 kostka margaryny 1 szkl. ciepłego mleka pęczek koperku sól pieprz przyprawa do ziemniaków ½ kg grzybów 1 cebula olej 3 jajka bułka tarta Sposób wykonania: Obrane ziemianki ugotować w solonej wodzie po czym je odcedzić i przełożyć na patelni. Dodać mleko, margarynę oraz koperek. Całość dokładnie wymieszać…

Sałatka z owocami morza

Składniki: 1 kg krewetek 6 ziemniaków 4 jajka na twardo słoiczek majonezu 4 łyżki oliwy6 łyżek kaparów 4 łyżki octu Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki, obieramy, kroimy w kostkę. Ugotowane jajka kroimy w ósemki. Krewetki obieramy z pancerzyków, podsmażamy na oliwie na różowo- biały kolor. W szklanej misie mieszamy poszczególne składniki, doprawiamy octem, solą , oliwą…

Sałatka ziemniaczana z cebulą

Składniki: 50 dag ziemniaków 20 dag cebuli ½ pęczka zielonej pietruszki 1 filiżanka majonezu 2 łyżki octu winnego sól pieprz Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki, dodać do nich cebule pokrojona w talarki. Całość wymieszać skropić octem winnym. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem polać majonezem i posypać posiekana natką pietruszki.