Składniki:
- 25 dkg mięsa wieprzowego
- 1,5 litra wody
- 4 pokrojone w kostkę ziemniaki
- 1 mała, pokrojona cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki
Składniki: 1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 1 duża cebula obrana i pokrojona w drobną kostkę 1 drobno pokrojony por 1 drobno pokrojona łodyga selera naciowego 1 łyżka oleju 1,5 litra bulionu drobiowego frankfruterki wieprzowe lub drobiowe ew. parówki posiekana natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu rozgrzać olej, zeszklić na…
Składniki: 5 ziemniaków 30 dkg dobrej cienkiej kiełbasy 10 dkg białek kapusty 5 ząbków czosnku 1 łyżka nasion kopru 1 łyżka oliwy pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę lub plastry. Zalać litrem zimnej wody, dodać czosnek i ugotować. Odlać wywar a ziemniaki i czosnek dokładnie rozgnieść. Ponownie wlać odlany wywar,…
Składniki: 6 ugotowanych średnich ziemniaków 2 filety z solonych śledzi 2 cebule 10 dkg kukurydzy konserwowej 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej gorczycy natka pietruszki sól Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w plastry, podobnie postąpić z ziemniakami. Filety śledziowe pokrić w poprzek w skośne plasterki. Na półmisku wyłożonym listkami sałaty układamy warstwami ziemniaki, cebulę i…