Składniki:
- 1 ½ kg szparagów
- 4 jajka
- 2 szkl. tłustej śmietany
- ¼ szkl. startego parmezanu
- sól
- pieprz
Składniki: 4 jajka 6 dag sera rokfor 1 łyżka gęstej śmietany masło sól pieprz Sposób wykonania: Ser rozgnieść po czy dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Jajka roztrzepać ze szczypta soli oraz pieprzu i usmażyć omlet na rozgrzanej patelni. Gdy jajka się zetną rozłożyć na nim serową masę i złożyć na pół. Przepis nadesłany na konkurs…
Składniki:
Kruche ciasto spód:
Masa serowa:
Poodbierane z szypułek liście szpinaku opłukać czysto, wyrzucić do gotującej się osolonej wody, zagotować przez 5 minut, odcedzić i kilkakrotnie przelać zimną wodą; tym sposobem zatrzymuje ładny zielony kolor. Gdy dobrze z wody ocieknie, przesiekać go, przetasować przez sito włosienne i włożyć do radia, w którym zasmażyć na biało łyżkę masła z łyżką mąki i rozprowadzić pół szklanką słodkiej śmietanki. W ostateczności może być i mleko. Dodać trochę cukru do smaku i poddusić jeszcze szpinak, aż się dobrze wysadzi. Podać do kotletów, cielęciny lub jako jarzynę, obłożony grzankami, kasztanami, omletem lub jajami sadzonymi na maśle.