Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sernik ze śmietaną

Składniki:
Kruche ciasto spód:

  • 2szklanki mąki
  • 1/2szklanki cukru
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag margaryny
  • 1łyżka szmalcu
  • 1jajko+1żółtko

Masa serowa:

  • 1kg sera
  • 11/2szklanki cukru pudru
  • 2budynie śmietankowe
  • 10jaj
  • 1/2 litra śmietany 30% łaciatej
  • Ja zamiast urabiania kruchego ciasta używam także herbatników(wyjdą około 3duże paczki).

Sposób przyrządzenia:
Wyrobić dobrze składniki ciasta, wyłożyć na wyłożoną i wysmarowaną blachę 26x24cm. Masa:  Ser, cukier puder, żółtka dobrze utrzeć, dodać budynie śmietankowe. Na końcu ubić osobno białka i osobno śmietanę i włożyć do sera, delikatnie i dobrze wymieszać i wylać na ciasto kruche lub herbatniki. Piec 1godzine  w 160 stopniach C. Sernik najlepiej zostawić do ostygnięcia w piekarniku, potem posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Małgorzata Andrzejewska
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *