Składniki:
Kruche ciasto spód:
- 2szklanki mąki
- 1/2szklanki cukru
- 2łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag margaryny
- 1łyżka szmalcu
- 1jajko+1żółtko
Masa serowa:
- 1kg sera
- 11/2szklanki cukru pudru
- 2budynie śmietankowe
- 10jaj
- 1/2 litra śmietany 30% łaciatej
- Ja zamiast urabiania kruchego ciasta używam także herbatników(wyjdą około 3duże paczki).
Sposób przyrządzenia:
Wyrobić dobrze składniki ciasta, wyłożyć na wyłożoną i wysmarowaną blachę 26x24cm. Masa: Ser, cukier puder, żółtka dobrze utrzeć, dodać budynie śmietankowe. Na końcu ubić osobno białka i osobno śmietanę i włożyć do sera, delikatnie i dobrze wymieszać i wylać na ciasto kruche lub herbatniki. Piec 1godzine w 160 stopniach C. Sernik najlepiej zostawić do ostygnięcia w piekarniku, potem posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Małgorzata Andrzejewska