Składniki: 30 wydrylowanych suszonych śliwek 15 dag ementaleru 10 dag cienkich plastrów wędzonego boczku Sposób wykonania:Ser pokroić w drobną kosteczkę i nadziać nią śliwki.Następnie każdą śliwkę owinąć cienkim plasterkiem boczku.Ułożyć śliwki w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na 10 minut.
Tag: ze śliwek
Śliwki
Śliweczki z orzechami z chrupiącym boczkiem
by Grażyna • • 0 Comments
Składniki: 6 suszonych śliwek bez pestek ½ filiżanki sherry łyżka posiekanych orzechów laskowych szczypta startej gałki muszkatołowej 3 plasterki boczku wykałaczki koktajlowe Sposób wykonania;Śliwki zalać sherry i odstawić na 2 godziny.Następnie śliwki odsączyć na papierowym ręczniku.W każdą śliwkę wbić w miejscach po pestkach odrobinę posiekanych orzechów po czym owinąć każdą w plasterek boczku.Wstawić do rozgrzanego…
Przetwory domowe
Kwaszone śliwki
by Jagoda • • 0 Comments
Składniki: 2 kg węgierek 2 l wody kilka goździków kilka ziaren pieprzu 2 łyżki soli 2 łyżki zalewy z ogórków kwaszonych 4 łyżki cukru Sposób wykonania: Wydrylowane śliwki ułożyć w naczyniu kamionkowym. Następnie wodę zagotować z goździkami, pieprzem, solą oraz cukrem po czym wymieszać z zalewą z ogórków i zalać nią śliwki. Przykryć talerzykiem, obciążyć…
Przetwory domowe
Kompot ze śliwek
by Agnieszka L • • 0 Comments
Składniki: 1 kg śliwek 20 dag cukru ¾ l wody kilka goździków kawałek cynamonu Sposób wykonania: Wodę zagotować z dodatkiem cukru cynamonu i goździków. W między czasie ponakłuwać owoce i przełożyć je do słoikowi zalać gorąca zalewą. Szczelnie zakręcić i pasteryzować ok. 15-20 min. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Agnieszka L
Powidła
Powidła śliwkowe
by Ewelina B • • 0 Comments
W powidłach chodzi o to aby na każdy 1 kilogram śliwek dać 20 dkg cukru. Teraz właśnie zajadam kanapeczkę z powidłami – jej ależ one są pachnące i smaczne. Ten przepis wynalazłam w internecie i już innego nie będę szukała bo jest idealny.
Składniki:
• śliwki węgierki takie prawdziwe 3 kg
• cukier 60 dkg
• ocet 1 łyżka