Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ze śledzi

Sałatka z solonych śledzi, jabłek i buraków

Składniki: 10 dkg nisko solonych filetów śledziowych 1 obrany ugotowany burak ćwikłowy 1 obrana ugotowana marchewka 2 obrane ugotowane ziemniaki 1 kiszony ogórek 1 obrane, pozbawione gniazd nasiennych kwaśne jabłko 2 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Śledzie lekko wymoczyć w zimnej wodzie, osuszyć, pokroić w kostkę. Podobnie pokroić pozostałe składniki. W misce wymieszać składniki…

Śledzie w marynacie

Składniki: 8-10 filetów śledziowych cebula Marynata: ½ szkl. oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ szkl. wytrawnego białego wina sok z cytryny 2 ziarna ziela angielskiego cukier mielona papryka Sposób wykonania: Śledzie zalać wodą mineralną i odstawić na 1-2 godz. W między czasie pokroić w plastry cebulę i sparzyć ja wrzątkiem. Następnie ułożyć śledzie w słoju…

Śledź z winogronem i ananasem

Składniki: 50 dkg filetów solonego śledzia 2 łyżki soku cytrynowego 20 dkg ananas konserwowany 2 dkg winogron bez pestek 6 łyżek dobrego jogurtu Sposób przyrządzenia: Śledzie wymoczyć kilkakrotnie zmieniając wodę, obsączyć, pokroić w kawałki 2,5 cm. Ananasa pokroić w kostkę. Winogrona umyć, każdy owoc przekroić na połowę. Jogurt wymieszać z sokiem cytrynowym. Śledzie, ananasa i…

Świąteczny śledzik na ostro

Składniki: ½ kg solonych filetów śledziowych 2 cebule sok z cytryny ogórek konserwowy ½ szklanki oleju lub oliwy biały pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w plastry, a te podzielić na pierścienie. Blanszować cebulę we wrzątku, obsączyć, polać sokiem z cytryny, odstawić. Wymoczonego wg upodobań smakowych śledzia pokroić po skosie na mniejsze części, oprószyć obficie…

Świeże śledzie w sosie greckim

Składniki: 1 kg świeżych śledzi sól 4 łyżki oleju 4 łyżki mąki Sos: 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 3 cebule 3 łyżki oleju 1 puszka przecieru pomidorowego 4 listki laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego sól szczypta cukru 1 łyżeczka ostrej papryki Sposób przyrządzania: Śledzie wypatroszyć, opłukać, posolić, odstawić na 20 min. Jarzyny oczyścić,…