Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ze schabu

Rulon staromiejski

Składniki: • 1 kg chudego, cienkiego boczku bez kości i skóry • 10 dag suszonych śliwek • 2 łyżki rodzynek • 2 łyżki kaszy manny • 6 ząbków czosnku • 5 liści laurowych • 1/2 łyżeczki majeranku • 1/2 łyżeczki cząbru • łyżeczka pieprzu • 2 łyżki oleju • 2 łyżki wódki • łyżka soli…

Kieszonki schabowe z pieczarkami i serem

Oto przepis jednego z moich ulubionych dań Składniki: 5 kotletów schabowych 30dkg pieczarek(można też dodać suszone podgrzybki) śmietana 15dkg żółtego sera 1 papryka przyprawy (vegeta,przyprawy do mięs) Sposób przyrządzenia: Pieczarki uducić na patelni.Kiedy ostygną zalać śmietaną i dodać pokrojoną paprykę.Kotlety schabowe rozbić i przyprawić. Na środek nakładać pieczarki i posypywać startym serem. Zawinąć farsz ułożony…

Kotlety schabowe zapiekane z serem

Składniki: • 4 kotlety schabowe • 1 łyżka oleju • 20 dag sera comté lub ementalera • 15 dag gotowanej szynki • 1 jajo • słodka papryka w proszku • 1 łyżeczka listków rozmarynu • 4 gałązki rozmarynu • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Doprawić solą i pieprzem. Kotlety smażyć…

Schab w ziołach i boczku

Składniki: • 1,5 kg schabu środkowego z kością • łyżka rozmarynu • 1/2 łyżki tymianku • 3 listki szałwi • łyżka oregano • pęczek natki pietruszki • 2 – 3 ząbki czosnku • 25 dag wędzonego boczku w cienkich plastrach • szklanka bulionu • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Schab oddzielić od kości, kość zachować. Mięso…

Schab wieprzowy z sosem powidłowym

Porąbać schab w kawałki, obgotować do połowy w zasolonej wodzie, ostudzić trochę, obsypać grubo tartą bułką i obrumienić go w maśle. Łyżkę powideł rozprowadzić rosołem od schabu, wrzucić trochę cukru, soli, parę goździków i jeżeli sos nie dość zawiesisty, można dobrać trochę mąki, wlać kilka łyżek wina, zagotować i zalać niem schab. Na podstawie książki…