Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zapiekanka

Pory zapiekane z pieczarkami i parówkami.

Skład: 2 pory, 20 dag pieczarek, 4 parówki, 4 łyżki oleju, 4 łyżki utartego żółtego sera, 1 jajko, 1/4 szklanki śmietany, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pory umyć, pokrajać w półplasłerki. Pieczarki umyć, obrać i też pokrajać w półplasłerki. Parówki obrać z osłonek i pokrajać w krążki. Ser zetrzeć na tarce. Rozdrobnione pory podsmażyć na rozgrzanym…

Zapiekanka kapuściana z mięsem.

Skład: 1czerstwa bułeczka 1główka kapusty włoskiej 1cebula 1ząbek czosnku 50dag mięsa mielonego 1jajko 10dag śmietany kremówki 4gałązki tymianku 30dag plasterków wędzonego boczku. Sposób przyrządzenia: Bułeczkę namoczyć w wodzie.Wyciąć głąb z kapusty i pojedynczo zdjąć liście.Obgotować je (5 min.)w osolonej wodzie.Wyjąć,osączyć. Odciśniętą bułeczkę wymieszać z mięsem,posiekaną cebulą i czosnkiem.Przyprawić posiekanym tymiankiem,solą i pieprzem. Spód formy wyłożyć…

Ziemniaki zapiekane z pieczarkami.

Skład: podgotowane ziemniaki podsmażone pieczarki cebula z czosnkiem por ostra papryka (suszona jak nie ma świeżych chili, ewentualnie – pieprz cayenne) ser żółty jajko ugotowane na twardo ( wedle uznania) Sposób przyrządzenia: Posmarować formę tłuszczem. Układać warstwami przy czym ziemniaki (pokrojone w plasterki) powinny znaleźć się na dnie i na wierzchu. Jest to ogólnie "przegląd…

Ryba zapiekana w porach.

Skład: 1/2 kg filetów z ryby 2 pory 5 łyżek śmietany koperek 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól i pieprz, chili Sposób przyrządzenia: Pokrojone w talarki pory podsmażam na maśle, filety solę i pieprzę, układam w żaroodpornym naczyniu i okładam porami, wstawiam na 20 minut do nagrzanego piekarnika, śmietanę mieszam z chili pokrojonym…

Zapiekanka ziemniaczana z rybą.

Skład: filet ryby o zwartych mięśniach małe ziemniaki 2 kolorowe papryki kukurydza konserwowa czosnek oliwa z oliwek sól, pieprz Sposób przygotowania: Wyszorowane pod bieżącą wodą ziemniaki gotujemy w mundurkach przez 10, 15 minut. Ziemniaki nie mogą być dogotowane. Oczyszczoną kolorową paprykę kroimy w drobną kostkę, podobnie żółty ser, dodajemy odsączoną kukurydzę, mieszamy, przyprawiamy i skrapiamy…