Składniki: 40 dag dojrzałych pomidorów 15 dag cienkich parówek 30 dag makaronu 15 dag startego żółtego sera 2 jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartej bułki tłuszcz do wysmarowania formy sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.…
Tag: zapiekanka
Jednogarnkowe
Zapiekanka ziemniaczana po prowansalsku
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 15 dag żółtego sera, 15 dag szynki, 3 ugotowane na twardo jajka, 3 pomidory tarta bułka, mleko (wg. potrzeby) masło, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku. Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę. Dodać sól. pieprz, gałkę i tyle mleka, aby powstało nie za gęste puree.…
Przekąski
Zapiekanka wiosenna
by sara • • 0 Comments
Składniki: • 50 dag młodej kapusty • 2 duże pory • 20 dag pomidorów • 1 cebula • 2 łyżki oleju • 1 łyżka kminku • 1 szkl.bulionu warzywnego • sól, • pieprz • 4 kromki chleba pełnoziarnistego • 10 dag żółtego sera Wykonanie: Umyć i osuszyć kapustę, pory oraz pomidory. Kapustę pokroić w paski,…
Półmięsne
Zapiekanka ziemniaczana
by jobi • • 4 komentarze
Składniki: ok.1,5 kg ziemniaków 0,5 kg mielonego (najlepsze zmielone resztki mięs niewędzonych) 2 cebule 2 papryki lub kilka pieczarek 2-3 pomidory starty żółty ser do posypania 1 szklanka bulionu (własny lub z kostki) trochę tłuszczu (gatunek dowolny-ja lubię smalec od pieczenia mięsa) sól, pieprz,kminek,majeranek,bazylia,oregano Sposób przyrządzenia: Ziemniaki pokroić w plastry, wymieszać z kminkiem.Połowę ułożyć w…
Półmięsne
Zapiekanka z wołowiny i porów
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 80 dag wołowiny (zrazowa), 20 dag porów ( białe części), 12 dag smalcu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, sól Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na równe kawłki, posolić, obsmażyć na tłuszczu, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Pory umyć i pokroić na 3 cm kawałki.…