Składniki: 7 bakłażanów 7 pomidorów 1 łyżeczka suszonej bazylii 15 dkg ostrego żółtego sera sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Bakłażany obrać, pokroić wzdłuż na plastry, zalać zimną, dobrze posoloną wodą, odstawić na 30 minut, odcedzić, osuszyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dusić w rondlu z dodatkiem bazylii i przypraw przez kilkanaście minut, przetrzeć…
Tag: zapiekanka
Zapiekanki
Szczupak zapieczony z pomidorami
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 75 dkg filetów ze szczupaka (okonia, sandacza) 5 dojrzałych pomidorów 2 jajka 2 szklanki mleka 2 cebule 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki oleju dużo zielonej pietruszki 2 łyżki soku z cytryny sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym układać skropione sokiem cytrynowym…
Zapiekanki
Zapiekanki z pomidorem, avocado i serem
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 6 kromek bułki francuskiej (veka) masło 1 duże avocado, obrane, pokrojone w plastry 1 duży pomidor ser mozarella pokrojony w paski ¼ szklanki tartego sera parmezan sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Avocado natychmiast po obraniu skropić sokiem z cytryny. Plastry bułki obrumienić w piekarniku na złoty kolor, schłodzić. Każdą kromeczkę posmarować cienko masłem obłożyć avocado,…
Zapiekanki
Kalafior zapiekany z orzechami laskowymi
by Dominikab • • 0 Comments
Składniki: 1 kalafior 1 szklanka śmietany 10 dkg tartego żółtego sera 2 dkg masła szczypta gałki muszkatołowej só, biały pieprz Dodatki: 5 dkg mąki 4 dkg jąder orzechów laskowych 5 dkg pokrojonego w kostkę masła sól, biały pieprz sos pomidorowy Sposób przyrządzenia: Kalafiora starannie wypłukać, podzielić na różyczki. Osoloną wodę doprowadzić do wrzenia, dodać różyczki…
Zapiekanki
Zapiekanka z kolorowego makaronu
by Julia • • 0 Comments
Składniki: kolorowy makaron pestki słonecznika kawałki piersi z kurczaka fasolka szparagowa zielona ser por Sposób przyrządzenia: Ugotować kolorowy makaron. Usmażyć kawałki kurczaka. Następnie do kurczaka dodać na patelni por. Ugotować fasolkę. Ser zetrzeć na tarce. Wszystko wrzucić do naczynia żaroodpornego, wymieszać posypać startym ser i pestkami słonecznika. Zapiec w piekarniku.