Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior zapiekany z orzechami laskowymi

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 szklanka śmietany
  • 10 dkg tartego żółtego sera
  • 2 dkg masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • só, biały pieprz

Dodatki:

  • 5 dkg mąki
  • 4 dkg jąder orzechów laskowych
  • 5 dkg pokrojonego w kostkę masła
  • sól, biały pieprz
  • sos pomidorowy

Sposób przyrządzenia:
Kalafiora starannie wypłukać, podzielić na różyczki. Osoloną wodę doprowadzić do wrzenia, dodać różyczki kalafiora obgotować. Śmietanę wymieszać z tartym serem, posiekanymi drobno orzechami (połowa), gałką muszkatołową, solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem ułożyć obgotowane różyczki kalafiora, polać śmietaną, obłożyć pokrojonym w kostkę masłem i reszta posiekanych orzechów. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Podawać z sosem pomidorowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *