Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zapiekanka

Zapiekanka serowo marchewkowa

Składniki: 15 dkg tłustego twarogu 40 dkg marchewki ½ szklanki mleka ½ szklanki cukru 3 jajka 3 łyżki masła syrop owocowy Sposób przyrządzenia: Marchewkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło, dodać marchewkę i odrobinę wody., dusić aż marchewka będzie miękka. Z sera, cukru, mleka i jaj przygotować masę serową miksując lub ucierając…

Bakłażan zapieczony w śmietanie

Składniki: 2 dorodne bakłażany 1 łyżka mąki 3 łyżki masła lub oleju 1 szklanka śmietany kremówki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Bakłażany obrać, pokroić w plastry, zalać wrzątkiem na 5 minut, odcedzić. Tak przygotowane, obsuszone bakłażany przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, obsmażyć na maśle lub oleju. Złociste plastry bakłażana umieścić w żaroodpornym naczyniu, polać…

Zapiekanka z konserwą turystyczną

Składniki: 4 kromki chleba tostowego 8 plastrów konserwy turystycznej 1 kwaśne jabłko 10 dkg masła 20 dkg tartego żółtego sera zielenina Sposób przyrządzenia: Kromki chleba przekroić na połowę. Posmarować masłem, na każdej ułożyć plaster konserwy. Jabłko obrać ze skóry, przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Na każdej wcześniej przygotowanej kanapce ułożyć plaster…

Udka kurczaka zapieczone pod majonezem

Składniki: 6 udek z kurczaka 60 dlg ziemniaków 15 dkg majonezu czosnek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, przekroić na połowę w stawie kolanowym, przyprawić solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w grube plastry. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso i ziemniaki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C,…