Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zapiekane

Cukinia zapiekana z pomidorami Gabi

Składniki: 2 małe cukinie 8 małych pomidorów 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 10 dkg sera mozzarella sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cukinie i pomidory umyć, oczyścić, pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, ułożyć w nim plastry cukinii i pomidorów, przyprawić, skropić oliwą, posypać posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Zapiekać…

Zapiekanka makaronowa z mięsem

Składniki: 20 dag. makaronu 1/2 kg. mielonego mięsa drobiowego 20 dag. wędzonego boczku w plastrach 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1/2 czerwonej papryki sól pieprz papryczka chilli natka pietruszki masło olej Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować z dodatkiem oleju. Cebulę i czosnek posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę. Warzywa przesmażyć na oleju i dodać do…

Lekka zapiekanka warzywna

Składniki: 4 czerwone papryki 12 pomidorków koktajlowych główka czosnku 3 łyżki oliwy łyżka czerwonego wina łyżeczka brązowego cukru kilka gałązek świeżego tymianku Sposób przyrządzenia: Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Usunąć nasiona z papryk , a strąki pokroić na szerokie paski. Pomidorki przekroić na pół. Porozdzielać ząbki czosnku ,ale ich nie obierać…

Pomidory zapiekane z fetą

Składniki: 4 pomidory 200 ml. /opakowanie/ fety łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki oliwy łyżka octu balsamicznego garść świeżych ziół/ bazylii, tymianku/ Sposób przyrządzenia: Pomidory i fetę pokroić na grube plastry. Naczynie żaroodporne posmarować połową oliwy i ułożyć w niej warstwę pomidorów. Posypać pieprzem. Na pomidorach rozłożyć fetę i posypać świeżym oregano. Przykryć…