Składniki:
- 20 dag. makaronu
- 1/2 kg. mielonego mięsa drobiowego
- 20 dag. wędzonego boczku w plastrach
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 czerwonej papryki
- sól
- pieprz
- papryczka chilli
- natka pietruszki
- masło
- olej
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować z dodatkiem oleju. Cebulę i czosnek posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę. Warzywa przesmażyć na oleju i dodać do mięsa. Wsypać bułkę tartą, natkę pietruszki i przyprawić solą, pieprzem i papryczką chilli. Dobrze wymieszać. Wąską formę do pieczenia posmarować masłem i wyłożyć plastrami boczku. Na dnie ułożyć połowę masy mięsnej, makaron i przykryć resztą mięsa. Piec 1 godz. w temperaturze 200 stopni.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad