Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka makaronowa z mięsem

Składniki:

  • 20 dag. makaronu
  • 1/2 kg. mielonego mięsa drobiowego
  • 20 dag. wędzonego boczku w plastrach
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • papryczka chilli
  • natka pietruszki
  • masło
  • olej

Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować z dodatkiem oleju. Cebulę i czosnek posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę. Warzywa przesmażyć na oleju i dodać do mięsa. Wsypać bułkę tartą, natkę pietruszki i przyprawić solą, pieprzem i papryczką chilli. Dobrze wymieszać. Wąską formę do pieczenia posmarować masłem i wyłożyć plastrami boczku. Na dnie ułożyć połowę masy mięsnej, makaron i przykryć resztą mięsa. Piec 1 godz. w temperaturze 200 stopni.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *