Składniki:
- 30 dag. makaronu muszelek (Conchiglioni)
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- masło
- 1/2 kg. szpinaku
- 20 dag. mielonego ,białego sera
- 5 dag. tartej bułki
- 100 ml. mleka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 4 pomidory bez skórki
- gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować, cebulę posiekać. Szpinak oczyścić i pokroić. Na maśle zeszklić połowę cebuli z posiekanym czosnkiem. Dodać szpinak i przyprawić. Ser zmiksować z bułką, szpinakiem i mlekiem. Farszem napełnić muszle makaronowe. Resztę cebuli zeszklić na maśle , wrzucić pomidory, przyprawić i gotować 10 minut. Zmiksowany sos przelać do żaroodpornego naczynia i ułożyć w nim muszle. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad