Składniki: 20 dag filetów śledziowych 4 ugotowane ziemianki 30 dag mięsa pieczonego drobiu 2 cebule 2 jaja 1 szkl. gęstej śmietany 3-4 łyżki margaryny 5 dag startego żółtego sera garść bułki tartej Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu po czym zemleć ją w maszynce razem ze śledźmi, mięsem oraz ziemniakami. Następnie dodać połowę…
Tag: zapiekane
Zapiekanki
Gniazdka z kiełbasą lub boczkiem
by Ewelina B • • 0 Comments
Składniki:
• chudy boczek lub kiełbasa 20 dkg
• makaron nitki 1/2 opakowania
• ser żółty ostry 10 dkg
• cebula 1 sztuka
• szczypiorek 1/2 pęczku
• sól i tymianek do smaku
• olej
Sposób przyrządzenia:
Boczek lub kiełbasę razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą podsmażyć na oleju na patelni. Makaron ugotować al’ dente. Z makaronu zrobić coś na kształt gniazdek, w każdym ułożyć porcję boczku – najpierw lekko natłuszczamy blachę. Na każdym gniazdku położyć starty ser, solimy i pieczemy 10 minut w temp. 200’c. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Zapiekanki
Zapiekanka makaronowa Angeliki
by Angelika Weber • • 0 Comments
Zapiekanki
Zapiekany fenkuł pod pierzynką
by Karolina P • • 0 Comments
Składniki: 3 bulwy fenkułu 4 łyżki startego żółtego sera oliwa z oliwek 2 łyżki masła 2 łyżki maki 2 szkl. mleka sól pieprz starta gałka muszkatołowa zioła Sposób wykonania: Bulwy pokroić na 3 części po czym zalać je osolonym wrzątkiem i gotować ok. 5-7 min. W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić…
Zapiekanki
Zapiekane rurki z mięsnym nadzieniem
by Paulla • • 0 Comments
Składniki: 60 g otrębów pszennych 350 g mieszanego mięsa mielonego 1 jajko 8 -10 rurek cannelloni tłuszcz 300 g crème fraiche 100 ml mleka 1 łyżeczka przyprawy warzywnej w proszku ½ łyżeczki bazylii 30 g startego parmezanu 30 g masła sól pieprz oregano tymianek Sposób wykonania: Mięso wymieszać razem z otrębami oraz 3 łyżkami wody…