Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zapiekane

Zapiekane śledzie z ziemniakami i pieczonym drobiem

Składniki: 20 dag filetów śledziowych 4 ugotowane ziemianki 30 dag mięsa  pieczonego drobiu 2 cebule 2 jaja 1 szkl. gęstej śmietany 3-4 łyżki margaryny 5 dag startego żółtego sera garść bułki tartej Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu po czym zemleć ją w maszynce razem ze śledźmi, mięsem oraz ziemniakami. Następnie dodać połowę…

Gniazdka z kiełbasą lub boczkiem

Składniki:
• chudy boczek lub kiełbasa 20 dkg
• makaron nitki 1/2 opakowania
• ser żółty ostry 10 dkg
• cebula 1 sztuka
• szczypiorek 1/2 pęczku
• sól i tymianek do smaku
• olej

Sposób przyrządzenia:

Boczek lub kiełbasę razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą podsmażyć na oleju na patelni. Makaron ugotować al’ dente. Z makaronu zrobić coś na kształt gniazdek, w każdym ułożyć porcję boczku – najpierw lekko natłuszczamy blachę. Na każdym gniazdku położyć starty ser, solimy i pieczemy 10 minut w temp. 200’c.  Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Zapiekany fenkuł pod pierzynką

Składniki: 3 bulwy fenkułu 4 łyżki startego żółtego sera oliwa z oliwek 2 łyżki masła 2 łyżki maki 2 szkl. mleka sól pieprz starta gałka muszkatołowa zioła Sposób wykonania: Bulwy pokroić na 3 części po czym zalać je osolonym wrzątkiem i gotować ok. 5-7 min. W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić…

Zapiekane rurki z mięsnym nadzieniem

Składniki: 60 g otrębów pszennych 350 g mieszanego mięsa mielonego 1 jajko 8 -10 rurek cannelloni tłuszcz 300 g crème fraiche 100 ml mleka 1 łyżeczka przyprawy warzywnej w proszku ½ łyżeczki bazylii 30 g startego parmezanu 30 g masła sól pieprz oregano tymianek Sposób wykonania: Mięso wymieszać razem z otrębami oraz 3 łyżkami wody…