Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zapiekane

Zapiekanka z mielonego mięsa wieprzowego

Składniki: ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 2 żółtka 2 łyżki zielonych oliwek 2 łyżki  ostrej musztardy 1 średnia cebula sól, pieprz oregano  do smaku ziemniaki Sposób przyrządzenia: Mielone mięso wymieszać z żółtkiem i musztardą, dodać oliwki i posiekaną cebulę, wymieszać i przyprawić do smaku solą szczyptą  oregano i pieprzem do smaku. W natłuszczonym  naczyniu żaroodpornym…

Zapiekanka paprykowo-pomidorowa z makaronem

Składniki: opakowanie makarony świderki 2 papryki zielone 3 pomidory 2 duże cebule 4 jajka szklanka śmietany 18% 25 dkg  tartego żółtego sera Gouda 1 puszeczka koncentratu pomidorowego 4 łyżki oleju sól, pieprz do smaku   Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Paprykę umyć osączyć i usunąć gniazda nasienne pokroić w kosteczkę. Cebulę…

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek

Składniki: 1 kg ziemniaków 1 kg pieczarek 4 cebule ½ kostki masła 1 szklanka śmietany 18% 3 łyżeczki mąki sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać, obgotować w osolonej wodzie około 10-15 minut, odcedzić. Pokroić na grubsze plastry. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, i pokroić w małą kosteczkę. Podsmażyć na…

Pory zapiekane w boczku na ziemniakach puree

Składniki: 1 kg ziemniaków 25 dkg wędzonego boczku w plastrach 25 dkg żółtego sera w plastrach 6 średnich porów/ białe części/ 1/2 szklanki śmietany 18% olej sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pory umyć, oczyścić. 1 kawałek pokroić na 4 cm, podsmażyć na oliwie. Pozostałe pory pokroić na 15 cm kawałki, odgotować w osolonej wodzie…

Zapiekanka Iwony

Składniki: 2 cebule 2 czerwone papryki ½ kg wędlin/ boczek, kiełbasa, szynka/ 4 łyżki masła 8 jajek 5 bułek kajzerek sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, osączyć na papierowym ręczniku i usunąć gniazda nasienne. Razem z wędlinami pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na maśle na złocisty kolor. Jajka…