Składniki: ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 2 żółtka 2 łyżki zielonych oliwek 2 łyżki ostrej musztardy 1 średnia cebula sól, pieprz oregano do smaku ziemniaki Sposób przyrządzenia: Mielone mięso wymieszać z żółtkiem i musztardą, dodać oliwki i posiekaną cebulę, wymieszać i przyprawić do smaku solą szczyptą oregano i pieprzem do smaku. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym…
Tag: zapiekane
Listy
Zapiekanka paprykowo-pomidorowa z makaronem
by Krystyna Zima • • 0 Comments
Składniki: opakowanie makarony świderki 2 papryki zielone 3 pomidory 2 duże cebule 4 jajka szklanka śmietany 18% 25 dkg tartego żółtego sera Gouda 1 puszeczka koncentratu pomidorowego 4 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Paprykę umyć osączyć i usunąć gniazda nasienne pokroić w kosteczkę. Cebulę…
Zapiekanki
Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek
by Olga Wacławik • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 1 kg pieczarek 4 cebule ½ kostki masła 1 szklanka śmietany 18% 3 łyżeczki mąki sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać, obgotować w osolonej wodzie około 10-15 minut, odcedzić. Pokroić na grubsze plastry. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, i pokroić w małą kosteczkę. Podsmażyć na…
Desery
Pory zapiekane w boczku na ziemniakach puree
by Aga Wawrzak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 25 dkg wędzonego boczku w plastrach 25 dkg żółtego sera w plastrach 6 średnich porów/ białe części/ 1/2 szklanki śmietany 18% olej sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pory umyć, oczyścić. 1 kawałek pokroić na 4 cm, podsmażyć na oliwie. Pozostałe pory pokroić na 15 cm kawałki, odgotować w osolonej wodzie…
Zapiekanki
Zapiekanka Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 2 cebule 2 czerwone papryki ½ kg wędlin/ boczek, kiełbasa, szynka/ 4 łyżki masła 8 jajek 5 bułek kajzerek sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, osączyć na papierowym ręczniku i usunąć gniazda nasienne. Razem z wędlinami pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na maśle na złocisty kolor. Jajka…