Składniki: 2 brzoskwinie 5 dag czarnych jagód 2 dag cukru sok z cytryny Sposób wykonania: Brzoskwinie przekroić na połówki i usunąć z nich pestki. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym przecięciem do góry. Do otworów po pestkach wsypać jagody. Całość skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem pudrem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około…
Tag: zapiekane
Listy
Zapiekanka z kopytkami i szpinakiem
by Izabella Feret • • 0 Comments
Składniki: 600 g kopytek 100 g szpinaku 2 żółte papryki 1 cebula 12 pomidorków 1 łyżka oleju sól pieprz 5 łyżek wiórków parmezanowych Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju po czym dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Trzymać na ogniu około 3 minuty po czym dodać kopytka. Całość wymieszać i dodać jeszcze szpinak i…
Listy
Zapiekane pory z serem
by Marlena Malewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg porów 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl. mleka 4 jajka 150 g chudej szynki 100 g żółtego sera masło sól pieprz Sposób wykonania: Pory zalać osoloną woda i ugotować do miękkości po czym je odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Jajka roztrzepać po czym dodać do nich…
Listy
Kalafior i brokuł zapiekany z parmezanem
by Damian Dominikowski • • 0 Comments
Listy
Zapiekana boćwinka
by Danuta Orkisz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg liści boćwiny 1 szklanka mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 40 dkg sera cheddar sól do smaku Sposób przyrządzenia: Ser pokroić w plasterki. Liście boćwiny dokładnie umyć, usunąć ogonki, osączyć i wrzucić do wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić i drobno posiekać. W rondlu stopić masło, dodać mąkę wymieszać i stopniowo dodawać…