Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekana boćwinka


Składniki:

  • 1 kg liści boćwiny
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 40 dkg sera cheddar
  • sól do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Ser pokroić w plasterki. Liście boćwiny dokładnie umyć, usunąć ogonki, osączyć i wrzucić do wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić  i drobno posiekać. W rondlu stopić  masło, dodać mąkę wymieszać i stopniowo dodawać mleko. Gdy zawrze dodać botwinę wymieszać i przyprawić do smaku solą .Wyłożyć na żaroodporny półmisek, a na wierzch wyłożyć plastry żółtego ostrego sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy ser się lekko zarumieni  wyjąć i podawać z grzankami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *