Składniki: 20 dkg mięsa z gotowanego lub pieczonego kurczaka 1 szklanka ryżu 1 ugotowana średnia marchewka 1 jajko 1 łyżka tartego żółtego sera 1 łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz Sposób przyrządzania: Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić, wypłukać. Mięso pokroić w plastry, podobnie pokroić marchewkę. Ryż, kurczaka, marchewkę, jajko, koperek i przyprawy wymieszać.…
Tag: zapiekane
Listy
Kalafior zapiekany z mięsem
by Beata Głogowska • • 0 Comments
Składniki: 15 dkg różyczek kalafiora 20 dkg mieszanego mięsa mielonego 1 marchewka 1 papryka 1 łyżka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Marchewkę obrać, ugotować, zetrzeć na grubej tarce. Kalafiora wypłukać, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 3 minuty odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, obsypać tartą bułką. Mięso wymieszać z przyprawami, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na nim…
Listy
Zapiekanka marchewkowa
by Alina Klimek • • 0 Comments
Składniki: 2 duże marchewki ½ małych grzanek z bułki ½ szklanka wody 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka oleju sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Marchewkę obrać, umyć, ugotować, zetrzeć na tarce. Tak przygotowaną marchewkę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Grzanki zalać wrzącą wodą, dodać olej, kaszę mannę wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, rozłożyć…
Listy
Zapiekanka z ziemniaków i gotowanego mięsa
by Dominika Parys • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg ziemniaków 20 dkg gotowanego mięsa 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżeczka masła 1 łyżka gęstej śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, schłodzić. Ugotowane ziemniaki obrać, zmielić w maszynce do mięsa. Mięso również zmielić w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Cebulę wymieszać z mielonym…
Listy
Kasza gryczana zapiekana z twarogiem
by Anna Kielich • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg kaszy gryczanej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 40 dkg twarogu1/2 kostki masła 2 jajka 4 łyżki cukru skórka otarta z cytryny do smaku cynamon do smaku sól Sposób przyrządzenia: Kaszę gryczaną wyprażyć na patelni uważając aby się nie przypaliła. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać kaszę, sól, 1 łyżkę masła, a gdy…