Składniki: 1 główka kapusty pekińskiej 1 por 5 dag wędzonki 2 łyżki mąki 1 łyżka soku z cytryny sól cukier pieprz 1 łyżka masła łyżeczka ziół prowansalskich Sposób wykonania: Oczyszczoną kapustę włożyć do garnka. Dodać pora i zalać całość wodą, osolić, ocukrzyć i całość zagotować. Następnie odsączyć kapustę, pokroić na cztery części i przełożyć do…
Tag: zapiekane
Porady i Ciekawostki
Zapiekany makaron z serem cheddar
by Barbara Pater • • 0 Comments
Składniki: 40 dag makaronu 30 dag sera cheddar 3 szkl mleka 1 łyżka oleju ¾ szkl bułki tartej 3 łyżki mąki 3 łyżki masła ½ łyżeczki mielonej papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka sosu worcester Sposób wykonania: Na rozgrzanym mleku przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić mlekiem. Trzymać jeszcze przez chwilę na ogniu do momentu, aż sos…
Porady i Ciekawostki
Makaron zapiany w grzybowym sosie
by Julian Gregorczyk • • 0 Comments
Składniki: 40 dag makaronu 3 dag suszonych grzybów 1 kostka bulionu grzybowego 2 łyżki masła 1 op śmietany 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka estragonu sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać odrobiną przegotowanej wody i odstawić na bok aby namokły. Wówczas dodać kostkę bulionową i ugotować do miękkości. Następnie je odcedzić i pokroić…
Porady i Ciekawostki
Zapiekane pory z boczkiem
by Sylwia Anioł • • 0 Comments
Składniki: 2 pory 1 kostka bulionu warzywnego ½ łyżeczki cukru kilka plasterków boczku 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz Sposób wykonania: Doprowadzić do wrzenia wodę z dodatkiem kostki bulionowej i cukru. W między czasie pory dokładnie oczyścić i pokroić na 15 cm kawałki. Wrzucić do wywaru i gotować…