Składniki:
- 2 pory
- 1 kostka bulionu warzywnego
- ½ łyżeczki cukru
- kilka plasterków boczku
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz
Sposób wykonania:
Doprowadzić do wrzenia wodę z dodatkiem kostki bulionowej i cukru.
W między czasie pory dokładnie oczyścić i pokroić na 15 cm kawałki.
Wrzucić do wywaru i gotować do miękkości.
Wówczas je odcedzić i odstawić aby lekko ostygły.
Następnie każdy kawałek owinąć plasterkiem wędzonego boczku posmarowanego musztardą.
Spiąć wykałaczką i ułożyć na blasze.
Posmarować je jeszcze oliwą z oliwek wymieszaną z ziołami prowansalskimi oraz pieprzem.
Wstawić o rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut.