Składniki:
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 1 por
- 5 dag wędzonki
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- cukier
- pieprz
- 1 łyżka masła
- łyżeczka ziół prowansalskich
Sposób wykonania:
Oczyszczoną kapustę włożyć do garnka.
Dodać pora i zalać całość wodą, osolić, ocukrzyć i całość zagotować.
Następnie odsączyć kapustę, pokroić na cztery części i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Natomiast pora pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć go koło kapusty.
Wędzonkę pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanej patelni.
Skwarki wyjąć i polać warzywa a na pozostałym tłuszczy przesmażyć mąkę.
Rozprowadzić ją wywarem z gotowania warzyw i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Zalać warzywa i wierzch posypać jeszcze ziołami prowansalskimi.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec.