Składniki:
- 40 dag makaronu
- 30 dag sera cheddar
- 3 szkl mleka
- 1 łyżka oleju
- ¾ szkl bułki tartej
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- ½ łyżeczki mielonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sosu worcester
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym mleku przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić mlekiem.
Trzymać jeszcze przez chwilę na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje.
Doprawić do smaku solą oraz mieloną papryką.
W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu z dodatkiem łyżki oleju.
Gotowy makaron odcedzić i wymieszać z startym serem po czym dodać sos z patelni i sos Worcester.
Ponownie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Wierzch zapiekanki posypać bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać 30 minut.