Składniki:
- 40 dag makaronu
- 3 dag suszonych grzybów
- 1 kostka bulionu grzybowego
- 2 łyżki masła
- 1 op śmietany
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka estragonu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Grzyby zalać odrobiną przegotowanej wody i odstawić na bok aby namokły.
Wówczas dodać kostkę bulionową i ugotować do miękkości.
Następnie je odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Natomiast wywar spod gotowania grzybów ostudzić i ponownie zalać nim grzyby.
Dodać śmietanę oraz roztrzepane jajka.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu po czym go odcedzić i wymieszać z sosem.
Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą.
Na wierzchu rozłożyć jeszcze kawałki masła i posypać całość ziołami.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec.