Składniki:
- masło 25 dag
- cukier 10 dag
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- sól
- jajka 5 sztuk
- mąka 1/2 kg
- proszek do pieczenia 1 opakowanie
- śmietana 1 szklanka
- mleko 1 szklanka
- bita śmietana
- dżem owocowy
Składniki: mąka 1/2 kg żółtka 4 sztuki sól mleko 2 szklanki masło 6 dag grzyby 60 dag olej 10 łyżek natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Żółtka proszę oddzielić o białek. Mąkę połączyć proszę z solą, żółtkami, mlekiem i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Białka jaj należy dokładnie ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Na…
Składniki: rabarbar 1/2 kg truskawki 1 kg cukier 10 dag jajka 8 sztuk sól maślanka 1 litr mąka 80 dag rodzynki 20 dag cynamon woda 800 ml Sposób przyrządzenia: Rabarbar proszę pokroić w niewielkie kawałki o grubości 1,5 cm. Następnie gotować go przez około 5 minut w garnku wypełnionym 800 ml wody, dodać do niego…
Składniki: woda 2 szklanki mąka ziemniaczana 3 łyżki jagody 1/2 szklanki Sposób przyrządzenia: Wodę należy wlać do garnuszka i zagotować, jagody opłukać i zmiksować blenderem, do gotującej się wody należy wlać zmiksowane jagody. W szklance należy rozpuścić mąkę w odrobinie wody i wlać ją do wrzątku z jagodami, dokładnie mieszać, żeby gęstniejący kisiel nie przywarł…
Składniki: owoce jagodowe 1/4 kg miód 1 łyżka sok z jabłek 1 szklanka masło 100 g wanilia 1 laska grysik 100 g chudy twaróg 500 g jajka 2 sztuki sól mąka 100 g Sposób przyrządzenia: Owoce należy umyć i oczyścić, a następnie zagotować je z miodem i sokiem jabłkowym, odstawić z ognia. Masło należy stopić…