Składniki: 200 g mrożonego ciasta francuskiego 1 jajko 80 g startego sera słodka papryka w proszku Sposób wykonania: Ciasto rozmrozić lekko rozwałkować po czym pokroić na paski 2×10 cm. Ułożyć paseczki na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Posmarować je jeszcze roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem oraz szczyptą papryki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni…
Tag: zakąski
Przekąski
Soczewica z boczkiem
by Michał Śmigielski • • 0 Comments
Przekąski
Jajeczne kulki z cebulą
by Oliwia Kosowska • • 0 Comments
Składniki: 10 jajek 150 g cebuli 3 łyżki majonezu 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Jajka zalać wodą, gdy zawrze gotować 7 minut. W między czasie cebulę posiekać i sparzyć ją wrzątkiem. Następnie ugotowane jajka obrać, białka przetrzeć przez sito a żółtka posiekać. Żółtka oraz białka wymieszać ze sobą, dodać cebulę, majonez…
Przekąski
Grzanki z pastą oliwkową
by Elżbieta Kalisz • • 0 Comments
Przekąski
Roladki z szynki z pastą chrzanową
by Marta Stachowicz • • 0 Comments
Składniki: 8 plasterków wędzonej szynki 100 ml śmietany 36% 80 g sera ementaler 1 łyżka startego chrzanu sól pieprz Sposób wykonania: Śmietanę ubić na sztywną pianę po czym dodać do niej starty na tarce ser oraz chrzan. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie powstałą pastą posmarować plasterki szynki, które zwinąć w…