Składniki: 16 plasterków wędzonego boczku 32 suszone śliwki bez pestek 1 jabłko 2 łyżki cukru Sposób wykonania: Jabłko obrać i pokroić na ćwiartki, które jeszcze pokroić na 8 części. Następnie posypać je cukrem i obsmażyć je na patelni. Plasterki boczku przekroić wzdłuż na pół. Śliwki nadziać podsmażonymi kawałkami jabłek. A całość zawinąć w plasterki boczku.…
Tag: zakąski
Przekąski
Tosty z owocami
by Kaja Cichy • • 0 Comments
Przekąski
Pędy chmielu w sezamowym sosie
by Alicja O • • 0 Comments
Składniki: 500 g pędów chmielu sól łyżeczka soku z cytryny łyżeczka cukru łyżeczka masła 2-3 łyżki nasion sezamu 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka miodu Sposób wykonania: Zagotować wodę z dodatkiem masła, cukru i soku z cytryny. Następnie wrzucić do niej pędy chmielu. Trzymać na ogniu około 15 minut po czym je odcedzić i pokroić na…
Przekąski
Grzanki ze śledźmi i antonówką
by Elżbieta Skrzypek • • 0 Comments
Składniki: 3 solone śledzie 6 kromek razowego chleba 2 jabłka antonówki 2 łyżki masła łyżka kminku Sposób wykonania: Filety śledziowe pokroić na małe kawałeczki. Następnie kromki chleba posmarować masłem po czym posypać kminkiem. Ułożyć na nich plastry jabłka a na nim posypać kawałki śledzia. Kanapki wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 25 minut.
Przekąski
Pędy cykorii z sosem humus i brukselką
by Aleksandra Zawada • • 0 Comments
Składniki: 16 pędów belgijskiej cykorii 220 g humus 60 g brukselki Sposób wykonania: Z pędów cykorii u układamy wachlarz. U podstawy każdego nakładamy pełną łyżkę sosu humus. Następnie dekorujemy brukselką i podajemy na stół.