Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zakąski

Kanapka z sałatką z tuńczyka

Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki pokrojonego drobno ogórka kiszonego 1 łyżka posiekanego selera naciowego 1 łyżka marynowanej czerwonej kapusty 1 posiekane, gotowane na twardo jajko 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka soku cytrynowego 1 łyżka pokrojonych drobno pomidorów sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Tuńczyka obsączyć z…

Kanapki z jabłkiem i żółtym serem

Składniki: 4 kromki chleba razowego 4 plastry sera gołda 1 kwaśne jabłko masło Sposób przyrządzenia: Kromki chleba razowego posmarować masłem, ułożyć na nich cienkie plastry obranego jabłka, całość przykryć plastrem sera. Podawać na zimno lub zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Oczywiście skład kanapek można urozmaicić np dokładając dodatkową warstwę jabłek, plaster pomidora czy też wędliny.

Kanapki z gotowanym mięsem

Składniki: 4 kromki razowego chleba 20 dkg gotowanego mięsa 4 łyżki majonezu masło sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Częstokroć mamy problemy z wykorzystaniem mięsa pozostałego z gotowania chociażby tradycyjnego rosołu. Oto moja propozycja. Około 20 dk pozbawionego błon i tłuszczu mięsa pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Pieczywo posmarować masłem i obłożyć…

Koreczki z wędzonego łososia i oliwek

Składniki: 20 dkg wędzonego łososia w plastrach oliwki z nadzieniem paprykowym lub innym ulubionym 1 łyżka soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Łososia pokroić w paski o szerokości około 1 – 1,5 cm, skropić sokiem z cytryny. Na drewniane szpadki do szaszłyków nabijać oliwki przeplatając je paskami łososia. Układać na półmisku ozdabiając zieleniną i plastrami cytryny.…