Składniki: 5-6 łyżek startego chrzanu 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek dżemu z borówek 2-3 łyżki czerwonego wina 1 łyżka miodu sól Sposób wykonania: Chrzan wymieszać z miodem, solą, sokiem z cytryny oraz dżemem borowikowym. Schłodzić w lodówce. Podawać do wędlin, jajek i mięs.
Tag: zakąski
Przekąski
Tosty z jakiem, boczkiem i pieczarkami
by Ewelina Ćwiek • • 0 Comments
Składniki: 4 kromki ulubionego chleba 4 jajka 6 pokrojonych w plastry pieczarek 1 pokrojona w plasterki cebula 4 plastry boczku lub bekonu 2 łyżki bulionu mięsnego Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać boczek, cebulę i pieczarki, chwilę smażyć mieszając, podlać bulionem, dusić powoli aż powstały sos odparuje. Kromki chleba opiec w opiekaczu lub …
Przekąski
Kanapki z rybą wędzoną
by Danuta Fabisiak • • 0 Comments
Składniki: 350 g wędzonej ryby 300 g białego chleba natka pietruszki Sposób wykonania: Z ryby usunąć skórkę oraz ości po czym pokroić ja w poprzek na paseczki. Paseczki te ułożyć na kromkach chleba. Udekorować natką pietruszki.
Przekąski
Kanapki z rybą soloną
by Halina Rychlik • • 0 Comments
Składniki; 380 g ryby solonej 300 g chleba natka pietruszki ½ cytryny Sposób wykonania: Rybę odfiletować i usunąć z niej skórę po czym pokroić ja na mniejsze kawałki. Kawałki te ułożyć na kromkach chleba. Udekorować natką pietruszki oraz plasterkami cytryny.
Przekąski
Kanapki ze śledziem
by Teresa Zapała • • 0 Comments
Składniki: 250 g filetów śledziowych 50 g masła 50 g cebuli 300 g razowego chleba Sposób wykonania: Śledzie pokroić na ukośne paseczki, które rozłożyć na brzegach kromek chleba. Następnie posiekać cebulę i ułożyć ja w środku kromek. Na środku ułożyć również kawałek masła.