Składniki: 1/2 kg. szynki konserwowej w plastrach brokuł kalafior 8 marchewek 50 g. żelatyny 2 kostki rosołowe cebula seler 1,3 litra wody 8 ugotowanych na twardo jajek Sposób wykonania: Ugotować marchewki, seler i przypieczoną cebulę. Dodać kostki. Różyczki kalafiora i brokuł ugotować. Marchew pokroić na plasterki i wyłożyć dno i boki dwóch keksówek. Ciasno ułożyć…
Tag: zakąska
Zakąski
Pomidory w galarecie
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 2,5 kg pomidorów 15 ziaren pieprzu 15 ziaren ziela angielskiego liście laurowe cebula 2 łyżki soli 2 łyżki cukru 4 łyżki octu żelatyna z przyprawami/1 opakowanie na 1 litr/ Sposób przyrządzenia: Pomidory obrać i ułożyć w słoikach. Litr wody, drobno pokrojoną cebulę i resztę składników zagotować. Dodać żelatynę i mieszać , aż się rozpuści,…
Zakąski
Śledź w sosie curry
by Wioletta Luter • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki majonezu dekoracyjnego 50 dag filetów śledziowych 1 łyżeczka musztardy 100 ml. śmietany 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki rodzynek 2 łyżeczki octu Sposób przyrządzenia: Śledzie marynować w wodzie z dodatkiem octu około 50 min. Następnie pokroić w paski. Rodzynki namoczyć, odcedzić. Majonez połączyć ze śmietaną i musztardą, dodać rodzynki i przyprawę curry, śledzie…
Zakąski
Odlotowe koreczki
by Milena Białek • • 0 Comments
Składniki: ½ kg pasztetu z gęsi (bądź innej pasztetowej) ½ szklanki mąki ½ szklanki mleka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Sól Mielona ostra papryka Olej Wykałaczki 5 małych korniszonów Sposób przyrządzenia: Pasztet uformować w małe kuleczki (wielkości czereśni) a następnie obtoczyć w odrobinie mąki wymieszanej z mieloną ostrą papryką. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: mąkę…
Zakąski
Mozaika śledziowa
by Milena Białek • • 0 Comments
Składniki: 3 płaty fileta śledziowego maties z zalewy solowej 2 płaty fileta śledziowego a`la łosoś z zalewy olejowej 1 czerwona cebula 1 gruszka 1 świeży ogórek i szczypior oliwa Zioła prowansalskie, lubczyk, bazylia Świeżo zmielony pieprz Sposób przyrządzenia: Płaty śledziowe maties moczyć 2 h w mleku, a następnie pokroić je w dość szerokie paski. Płaty…