Składniki:
- ½ kg pasztetu z gęsi (bądź innej pasztetowej)
- ½ szklanki mąki
- ½ szklanki mleka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- Sól
- Mielona ostra papryka
- Olej
- Wykałaczki
- 5 małych korniszonów
Sposób przyrządzenia:
Pasztet uformować w małe kuleczki (wielkości czereśni) a następnie obtoczyć w odrobinie mąki wymieszanej z mieloną ostrą papryką.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia a następnie
z mlekiem i 1 surowym jajkiem – całość lekko solimy do smaku (konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, tak, aby oblepiła całkowicie zanurzane w niej kulki pasztetu). Następnie zanurzamy w cieście uformowane wcześniej kulki pasztetu i pieczemy je w głębokim oleju na złoty kolor. Po zarumienieniu na złoty kolor wykładamy je na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Korniszony kroimy na plasterki o grubości ok. 5 milimetrów. Na wykałaczki nabijamy najpierw plasterek korniszona na to kulkę z pasztetu i znów plasterek korniszona. Koreczki obsypujemy czerwoną ostrą papryką i układamy na półmisku. Podajemy je na ciepło – wówczas intensywniej pachną i smakują
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Milena Białek